Bäverjakt

Man har blivit blödig på gammaldagan. Det är bara att konstatera det. Var till ån igår för att jaga bäver, har ju lokaliserat en koloni sedan tidigare. Klättrade upp i ett älgtorn med det passande namnet Bävertornet. Satt i några minuter. Hörde ett väldigt konstigt djup. Som en älg som gick i skaren på 2-300m avstånd. Rätt vad det var, 10 meter framför mig, pluppade en minibäver upp. Tittade på den ett tag. Den jollrade runt i vattnet, kröp upp, skakade vattnet ur pälsen, tog en pinne och började äta. Siktade på bävern men kunde inte förmå mig att ta den av daga. Det hade inte gett något, varken kött eller trofé. 
Men i alla fall. Det där ljudet igen... Då jag tittade på minibäver 1:s bravader så började det återigen krafsa och låta konstigt. Rätt vad det var så pluppade en till minibäver upp på exakt samma ställe. Min teori är att de har grävt en gång från hyddan, rätt igenom en hårdbacke och ut i ån 40m uppströms hyddan. Att bävrar gräver gångar är väl i sig ingen nyhet, men det är fascinerande hur långt och väluträknat det kan vara... 
Imponerande djur.
 
Plupp sade det... Som en tvålkopp stor ungefär.
 
Mot slutet av kvällen kom även en större bäver glidande längs ån, den erbjöd dock inget säkert skott så det fick också vara. Bättre att lämna kolonin ostörd och pröva en annan kväll istället för att chansa. Det som är bra med denna koloni är att de inte ställer till med någon skada eller oreda, trots två dammar så har inte ån brett ut sig utanför sin naturliga fåra och det är bara surmyr runt omkring ändå. 
Jakttrycket ska ju egentligen läggas på kolonin som underminerar 45:an och Inlandsbanan, men där är det inte speciellt roligt att jaga.
 
Ett jäkla pill att få till. Någon som har bra tips på hur man tar klara och fina kort genom kikaren?
 

Nu är det mesta av grejorna hemkörda från Umeå. Bara möbler, en tallrik, en gaffel och en kaffekopp kvar. Var förbi igår och tittade en gång till på huset jag ska hyra. Riktigt stort och fint. Det första projektet blir väl att försöka komma fram till vilka rum man inte ska använda... Men en lisa för själen kommer ju bli att vakna och titta ut genom sovrumsfönstret och se en jämtlandsflagga varje morgon. Blå himmel, vita fjäll och gröna skogar och ängar. Nu är det bara att hoppas att man slipper veckopendla. Men även om så blir fallet så kommer man ju ha någonting att återvända till och inte som nu ha grejor utspridda i två län och i ett antal bilar. 
 
Examensarbetet hörs vara godkänt också. En sten har fallit från hjärtat. Då är det bara redovisningen kvar men det torde inte innebära några större problem. Ska väl göra lite ändringar och så, men idé, upplägg, genomförande och resultat var i alla fall godtagbart. Eftersom det inte är någon tenta i den sista kursen så, om nu flygplanshelvetena håller sig där dom ska vara, ser jag inga hinder att man inte skall erhålla en Master of Science in Forestry... Eller Jägmästarexamen som det också heter. Nu är det bara att hoppas att man har någon nytta av det i framtiden också.
 
Nu ska jag göra ändringarna i exjobbet, göra en powerpoint, gå ut på Östersund och äta lunch och sedan jaga lite mer bäver innan det är dags att åka upp till Umeå. För näst sista gången någonsin.
 
Väl mött.
 
/Jonas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0