Juli...

..är snart slut. Gud ske pris. Men det ser ut som att den kommer avslutas i bastuns tecken. Inte bra... Men å andra sidan så lär väl inte spådomarna från SMHI vara rätt nu heller... Det blir hett på Fäviken om det stämmer. +28 på fredagen. I skuggan. Vill till att smörja flinten med både ett och två lager babypuder då.
 
I övrigt har det inte hänt något speciellt. Har blivit vald till ordinarie jaktledare. Det är väl mer en formalia, vi är fortfarande samma människor men nu har jag tagit över huvudansvaret. Knåpade ihop en liten enkät som medlemmarna får svara på, anonymt om så önskas, så man får en pejl av läget. Är allt okej...Ja, då är det väl bara att köra på, men nu får ju alla chansen att säga sitt. Ska bli intressant att sammanställa svaren i slutet av augusti.
Jag kan väl skriva ner de frågor som ställdes så kanske någon i samma sits kan ha lite nytta av det!
 
1) Ska vi införa lottning av passen?
2) Vill ni ha det som det är nu, dvs bli utsatta?
3) Finns intresse för en längre oktoberjakt (t.ex. tors-sön första oktoberveckan)?
4) Ska det fortfarande vara möjligt för vem som helst att ta med jaktgäst när som helst? 
5) Eventuella begränsningar vad gäller jaktgäster?
6) Ska möjligheten finnas för den hugade hundföraren att efter ok från jaktledaren gå ut och under icke gemensamhetsjakt skjuta en kalv efter bra hundjobb?
7) Ska möjligheten finnas för den hugade hundföraren att efter ok från jaktledaren gå ut och under icke gemensamhetsjakt skjuta en vuxen efter bra hundjobb?
8) Vill ni ha kvar köttdelningen enligt det system vi nu har?
9) Vill ni istället att vi ska lotta ut kvartar av de vuxna?
10) Är systemet för delning av kalvar till belåtenhet?
11) Är det ok att 10 personer kommer på arbetsdagen och 22 personer kommer till första jaktdagen?
12) Tycker ni det är bra med arbetsdagar, björnpasskjutning, med mera?
 

Redovisas på ordinarie jaktmöte dan innan det sätter igång. Ska bli intressant att se vad folk egentligen tycker. 
Vi frågade just om passlottning för ett antal år sedan, men då ville ingen ha det systemet. För andra människor tycks detta system ofantligt egendomligt verkar det som, men det är väl tack vare det tar 2-3 timmar varenda jävla kväll som det fungerar så pass bra som det gör. Vi tar hänsyn till de som är dåliga att gå, de som är nya och inte hittar får alltid gå långt med vägvisare så de lär sig hitta, de som är bra att gå får ta dessa pass, mot slutet av säsongen får den trogne passkytten som inte skjutit någon älg ett bättre pass än den trogne passkytten som skjutit 2. 
Jag är kluven i frågan egentligen... Det skulle minska arbetsbördan rejält, men samtidigt vettefan om det skulle flyta på speciellt smidigt om det ska bli en auktion om pass varenda morgon. Jag vet inte. Det visar sig väl när enkätsvaren ramlar in.
Jag har f.ö själv svarat...
 
Nu drar det ihop sig till Fäviken. Kom gärna förbi och hälsa på oss i MSS-jakt´s monter. Jag tänker inte tvinga er att köpa något, men kom gärna förbi och sej hej och surra lite! 
 
Avslutar skrivelsen med att lägga in några bilder på jämtländska storälgar... Eller så inte. Det är fan något allvarligt fel här. Vilka ynkliga småfisar det springer fulla skogen. 
Hoppas verkligen att storlicensens nya ordförande tar sitt ansvar och inför fri kalvavskjutning så vi kan få någon fason på det här. Det är inte normalt att se hela nästa års tilldelning av vuxna i årskalv sedan vi skjutit i princip fullt. Det är för mycket kalvar kvar över vintrarna som knaprar tallplant och blir miniälgar. Få men stora älgar i vinterstam ger fortfarande en meningsfull jakt.
Dessutom kan det ju vara roligt att gå längre än 5 minuter innan upptag nån gång per år... 
 
N henn e våldsam han... Huvvaligen töcken storox...
 
 Å n henna e ännu stöör, fan hu jett ju vaga oppi 90 kilo! De e fan int klennt för e ettaurskvige int! 
 
 Tvo storoxer ilag, de e fan int vanle å si da nuförtia int.
 
 E litta ku ma n kalv som sir nyfödd ut. Trettan juli... Huvva.
 
 De henn tvoan e då mytche stör å finar an förn i alla fall. De va ju lite rolen å si då i alla fall.
 
 Hu e int sa grov n danna hell, man hu ha ju i alla fall e rektut e kusnyte.
 
 Man kan tydligen lära sig att hångla genom att pussa på en tomat... Den här älgen verkar ha tagit det ett steg längre...
 

Väl mött och på återhörande.
 
//Jonas

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ang. lottning av pass är jag fostrad i att det lottas i juni- sen är det upp till var o en att göra i ordning o se till att man hittar ut när det är dax. Jagas fler dagar än 4 får man pass efter vart man hittar.

2014-07-29 @ 08:00:23
Postat av: Anonym

Vi lottar pass och det funkar bra. Det är inga problem med de som inte kan gå långt utan de kan få ett lämpligt pass innan lottningen sker eller passbyte med någon annan efter lottningen. Om någon har svårt att hitta får den personen vägbeskrivning och alla pass är snitslade. Grannlaget hade en jaktledare förut som var diktator och bestämde pass och han var inte omtyckt och blev avsatt.

2014-07-31 @ 20:35:39
Postat av: Elin

Utlottning av pass har alltid fungerat i vårat lag, det brukar uppskattas att få variera sig. Vi kör på samma som tidigare skribent att de som har svårt att gå får byta till sig ett pass efter utförd lottning.
Vad gäller att hitta på passet så fungerar vägbeskrivning och snittslar alldeles utmärkt.

Tack för en välskriven blogg!

2014-08-05 @ 12:53:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0